Start
Verktyg
Schack på Internet
Partisamlingar

 

Träna schack

 

Vill du bli en bättre schackspelare?

Det bästa sättet att bli en bra schackspelare är att spela mycket och ofta. Om man sedan ska ta steget att börja tävla kanske det är dags att ta sig en funderare på hur man ska träna schack på ett effektivt sätt. Denna sida riktar sig till nybörjaren som just upptäckt hur fantastiskt roligt det är att spela schack och som nu snabbt vill bli bättre.

Tre råd till nybörjaren

bulletSkaffa en sparringpartner: Det kan vara en kompis, en schackdator, ett dataprogram, spelare på Internet.

Att ha en eller flera kompisar att spela mot är kanske det roligaste sättet att bli bättre i schack. Bästa sättet att hitta schackpolare är att söka sig till schackklubben. Där är du alltid välkommen och där finns andra spelare som gärna spelar mot dig. Du kan få tips av duktiga ledare och hitta många nya kamrater. Nackdelen med att bara ha kompisar att spela emot är att det ibland kan vara svårt att träffas av olika anledningar.

Då är det bra att ha en schackdator att spela mot. Det finns schackdatorer i flera olika prislägen och spelstyrkor. De är lätta att ta med sig och kan göra underverk med din spelstyrka! Om du tröttnar på schackdatorns stereotypa spelstil (den lirar ju oftast samma öppningar gång efter annan) kan det vara bra att ha tillgång till en dator med ett schackprogram istället. På dessa kan man ofta ställa in spelstyrkan samt vilka öppningar de ska spela.

Om du dessutom har tillgång till Internet kan vi bara gratulera, då öppnas en helt fantastisk värld för den som vill spela schack. Internets schackservrar är öppna dygnet runt och där kan du spela mot människor ifrån hela världen och även kolla in när proffsen spelar! (Se Schack på Internet)

 

bulletLäs schackböcker: Det finns massor med schackböcker som behandlar allt ifrån spelöppningar till strategier i mittspel och slutspel. Om du skaffar dig en bra bok om varje spelfas så kommer du ganska långt. Försök då hitta böcker som förklarar idéerna bakom varje drag, det är det du lär dig mest på. På förstasidan kan du hitta bokförlag som säljer schackböcker. Vi rekommenderar även ett besök på biblioteket, de brukar ha ganska bra schackböcker för nybörjaren.  Fråga några på schackklubben om råd för att hitta böcker som passar dig.

 

bulletLär dig av dina egna och andras misstag: Om du sparar dina partier och sedan efter partierna går igenom dem med en kompis för att hitta eventuella misstag du gjorde eller för att testa idéer du hade under partiet, så kommer du snabbt att bli en bättre spelare. Du kan även studera andras partier. På internet finns flera partidatabaser med partier av världsstjärnor (Se Partisamlingar). Du kan kolla in hur de spelar och försöka förstå idéerna bakom deras drag. Det finns en hel del datorprogram som kan hjälpa dig med detta. Ett program som rekommenderas är ChessBase light (se Verktyg).

 

Lycka till!