Start
Kontakta klubben
Aktiviteter
Vägbeskrivning
Rating 2001-01-01
Fotogalleri

 

Om klubben

 

Lite historia

Klubben bildades år 1926. En av dess legender är numera bortgångne Hilding Berggren. Han väckte schackintresset hos många ungdomar i Ockelbo och var den som fick klubbens nuvarande stomme att börja tävlingsspela.

I början av 1980-talet var de flesta av klubbens aktiva juniorer, och de hade lockats till klubben via de aktiviteter som erbjöds i skolorna genom Hildings engagemang i  Fria Aktiviteter. 

Framgångarna startar

1984 bildades ett lag för deltagande i skollag-DM. Det gick inget vidare i första försöket då klubben placerade sig på den nedre halvan. Året därpå, dvs. 1985, var laget bättre förberett. Den första tävlingen hade gett blodad tand och många partier hade spelats i skolbiblioteket sedan dess.

Laget som åkte till Sandviken bestod då av Mirko, Lasse, Tobbe och Erik Andersson, som senare flyttade till Dalarna. Skol-DM gick finfint och laget gick obesegrat genom turneringen och kvalificerade sig därmed till semifinalerna i Skol-SM.

Lagom till semifinalerna hade Erik flyttat men laget förblev ändå starkt genom att "lillknatten" Marcus Bergkvist hoppade in. Efter bra spel nere i Huddinge kom laget trea av sex lag, vilket tyvärr inte räckte för avancemang till den slutliga finalen.

Premiär för seriespel 

1991 spelar många av Ockelbospelarna med Sandviken i den allsvenska serien. Dock finns det även en önskan att starta ett rent Ockelbolag, varför klubben anmäler sig till Gästrike-Dala serien, där klubben kommer att dominera under de två år man deltar.

Dags för den riktiga allsvenskan

Efter att ha deltagit i seriespel i två år är tiden mogen för spel i allsvenska serierna. 1993 ställer klubben upp med ett fyrmannalag i division 4 och man går en hård kamp med Borlänge om seriesegern där man till slut får ge sig. Året därpå finns det dock inget som kan hindra klubben ifrån att gå obesegrade genom serien och därmed kvalificera sig för spel i trean, där lagen består av åttamannalag.

Detta möjliggjorde att fler av klubbens spelare fick möjlighet att delta, vilket inverkade gynnsamt på spelstyrkan hos klubbens spelare. Utvecklingen går stadigt framåt under kommande år och säsongen 1996/97 är det dags att ta ett kliv uppåt i seriesystemet igen.

Målsättning för säsongen 2001/2002

Med den starkaste truppen hittills siktar klubben på att prestera ett minst lika bra resultat i år som förra säsongen. Då kom man tvåa efter Sollentuna. Om utvecklingen håller i sig finns goda chanser att vara med och slåss i toppen, klubben har ju alltid  haft en uppåtgående trend!

 

Att klubbens framtid hänger på att producera nya stjärnor är det inte många som tänkt på.

Dock finns det en som går i bräschen, nämligen klubbens ordförande Torbjörn Nyholm.

Som man kan se har Jonatan och Matilda fått sin skönhet ifrån mamma Annelie. ;-)

 

 

Resultat 1993-2000

bullet1993/94 -- 2:a i div.4
bullet1994/95 -- 1:a i div.4
bullet1995/96 -- 2:a i div.3
bullet1996/97 -- 1:a i div.3
bullet1997/98 -- 4:a i div.2
bullet1998/99 -- 3:a i div.2
bullet1999/00 -- 2:a i div.2 (2p efter 1:an)
bullet2000/01 -- 2:a i div.2 (1p efter 1:an)